آئین نامه انضباطی فدراسیون تکواندو

آئین نامه انضباطی فدراسیون تکواندو جمهوری اسلامی ایران

تهیه و تدوین : کمیتۀ قضائی فدراسیون

مقدمه :

بر اساس بند ۷ از ماده ۷ و مفاد ماده ۱۶ اساسنامه فدراسیونهای ورزشی ، مصوب جلسه مورخه ۱۱/۲/۱۳۸۱ هیئت محترم وزیران ، آئین نامه  انضباطی  فدراسیون تکواندو جمهوری اسلامی ایران در  ۲۴ ماده و ۱۳ تبصره به شرح آتی ، تدوین و پس از تأئید سازمان تربیت بدنی ، در تاریخ …/ …/ … به تصویب مجمع عمومی فدراسیون رسید و از همان تاریخ ، لازم الاجرا می باشد.

مبحث اول – کلیات

ماده ۱ : تعریف آئین نامه انضباطی

آئین نامه انضباطی فدراسیون تکواندو ، مجموعه مقرراتی است که منطبق با قوانین و مقررات انضباطی موضوعه داخلی و فدراسیون  جهانی و در راستای تبیین انواع تخلفاتی که ممکن  است بازیکنان ، مربیان ، مسئولین و دست اندرکاران تیمها ، مسئولین و دست اندرکاران برگزاری مسابقات ، تماشاگران و کسانی که به نحوی مرتبط با فعالیتهای تکواندو می باشند ، مرتکب شوند و تبیین آئین رسیدگی به این تخلفات ، نوع و میزان تنبیهات قابل اعمال برای این تخلفات ، صلاحیتها و نحوه اعتراض به تصمیمات انضباطی ، تنظیم گردیده است.

ماده ۲ : اهداف

اهداف این آئین نامه عبارتند از:

۱-۲ حفظ و صیانت اخلاق حسنه و صفات نیکوی موجود در بین تکواندوکاران و در فضاهای ورزشی تکواندو

۲-۲ توسعه اخلاق حسنه و صفات نیکو در محیطهای فعالیت ورزشی رشته رزمی تکواندو

۳-۲ حفظ نظم و انضباط و توسعه آن در فعالیتهای ورزش تکواندو و تکواندوکاران

۴-۲ پیشگیری کردن  از رفتارهای  ناشایست ، تخلفات انضباطی و اعمال مغایر با نظم و انضباط

۵-۲ تبیین نحوه رسیدگی و تصمیم گیری در مورد شکایات ناشی از تخلفات انضباطی در عرصه فعالیتهای تکواندو

۶-۲ کمک به و تلاش در جهت حفظ و توسعه محیط سالم ورزش تکواندو

۷-۲ فراهم کردن زمینه نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات ورزش تکواندو

۸-۲ تبیین چگونگی دفاع از حقوق اشخاصی که در ارتباط با فعالیتهای ورزش تکواندو ، ممکن است مورد تضییع قرار گرفته باشد

ماده ۳: شمول

کلیۀ باشگاههای تکواندو ، مدیران تیم ها ، مربیان ، کمک مربیان ، سرپرستان ، بازیکنان ، داوران و تمامی عوامل و دست اندرکاران فعالیتهای تکواندو اعم از مسابقات ، دوره های آموزشی و فعالیتهای باشگاهی و هر کسی به هر نحو مرتبط با فعالیتهای تکواندو می باشد ، در شمول این آئین نامه قرار دارند.

مبحث دوم : مراجع انضباطی ، اعضاء ، نحوۀ تشکیل جلسات و نحوۀ تصمیم گیریها

ماده ۴ : مراجع  انضباطی

مراجع  انضباطی ، به ترتیب اولویت عبارتند از:

الف – شورای استیناف فدراسیون

ب -کمیته انضباطی فدراسیون

ج – کمیته انضباطی هیئت تکواندو استان

د – کمیته انضباطی هیئت تکواندو شهرستان

علاوه بر مراجع  انضباطی مذکور، به منظور رسیدگی و اتخاذ تصمیم سریع و حل و فصل فی المجلس اختلافات ، اعتراضات و تخلفات ناشی از برگزاری مسابقات ، کمیته ای به نام کمیته انضباطی –  قضائی مسابقات نیز به صورت فرعی و با وظائف خاص ،که شرح آن در مبحث چهارم آمده تشکیل میگردد.

ماده ۵ : ساختار مراجع  انضباطی

ساختار هر یک از مراجع انضباطی ، متشکل از اعضائی با مشخصات مذکور در زیر می باشد و هر یک از اعضاء در هر یک از مراجع  ، در هر حال یک رأی بیشتر نخواهند داشت. ضمن اینکه عضویت در این مراجع  ، قائم به شخص است و لذا اعضاء ، به جز در مواردی که در این آئین نامه تصریح شده ، نمی توانند به جای خود ، دیگری را معرفی نمایند.

۱-۵ اعضای شورای استیناف فدراسیون:

الف – یک نفر به عنوان رئیس شورا ، دارای کمربند مشکی حداقل دان ۴ تکواندو و دارای

مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی ارشد حقوق و ترجیحاً از قضات یا وکلای دادگستری

ب – یک نفر با مدرک تحصیلی حداقل کارشناسی حقوق ، و دارای کمربند مشکی حداقل دان ۵

و دارای مدرک داوری و مربیگری درجه یک در رشته ورزشی تکواندو

ج-   رئیس کمیته قضائی

تبصره ۱ : دو نفر عضو مذکور در بند الف و ب غیر ثابت هستند و برای هر جلسه توسط رئیس فدراسیون از بین افراد واجد شرائط انتخاب و برای همان جلسه منصوب می گردند.

تبصره ۲ : شورای استیناف ، مرجع عالی رسیدگی فرجامی نسبت به کلیه آراء و تصمیمات قابل فرجام کمیته انضباطی فدراسیون می باشد و وظیفۀ آن صرفاً انطباق آراء و تصمیمات مورد بررسی با آئین نامه انضباطی و اصول و قوانین و مقررات مرتبط می باشد .

تبصره ۳ : شورای استیناف پس از بررسی و تطبیق رأی یا تصمیم مورد اعتراض اگر آن رأی یا تصمیم را منطبق با قوانین و مقررات یافت نسبت به تأئید آن اقدام می نماید و در صورت مغایر بودن با قوانین و مقررات نسبت به اصلاح آن و صدور رأی جدید اقدام می نماید.  تصمیمات شورای استیناف در هر صورت قطعی و غیر قابل اعتراض است.

۲-۵ اعضای کمیته انضباطی فدراسیون:

الف – رئیس فدراسیون

ب – دبیر فدراسیون

ج-  مسئول کمیتۀ قضائی فدراسیون

د-  مسئول کمیته ای که تخلف در حوزه فعالیت او بوقوع پیوسته

ه –  مسئول کمیتۀ فنی فدراسیون

و-  نماینده  سازمان تربیت بدنی

ز- یک نفر کارشناس حقوقی دارای کمربند مشکی حداقل دان ۳ تکواندو که توسط رئیس فدراسیون انتخاب می شود

تبصره ۱: ریاست کمیته انضباطی به عهده رئیس فدراسیون و در غیاب او به عهده دبیر فدراسیون است.

تبصره ۲ : دبیری کمیته انضباطی به عهده مسئول کمیتۀ قضائی فدراسیون و در غیاب او دبیر کمیتۀ قضائی  می باشد و انجام اموری مثل تهیه و ارسال  دعوتنامه ها ، تهیه صورتجلسه و حفظ و تنظیم سوابق مکتوب کمیته ، به عهده دبیر می باشد.

۳-۵ اعضای کمیته انضباطی هیئت استان:

الف- رئیس هیئت تکواندو استان

ب- دبیر هیئت تکواندو استان

ج- مسئول کمیته قضائی هیئت تکواندو استان

د- مسئول کمیته ای که تخلف در حوزه فعالیت او اتفاق افتاده است

ه- مسئول کمیته فنی هیئت تکواندو استان

و- نماینده اداره کل تربیت بدنی استان

ز- یک نفر کارشناس حقوقی دارای کمربند مشکی حداقل دان۲ تکواندو که توسط رئیس هیئت استان انتخاب می شود

۴-۵ اعضای کمیته انضباطی هیئت شهرستان:

الف- رئیس هیئت تکواندو شهرستان

ب- دبیر هیئت تکواندو شهرستان

ج- مسئول کمیته قضائی هیئت تکواندو شهرستان

د- مسئول کمیته ای که تخلف در حوزه فعالیت او اتفاق افتاده است

ه- مسئول کمیته فنی هیئت تکواندو  شهرستان

و- نماینده اداره تربیت بدنی شهرستان

ز- یک نفر کارشناس حقوقی دارای کمربند مشکی حداقل دان۱ تکواندو که توسط رئیس هیئت شهرستان انتخاب می شود

تبصره ۱: مدیر کل تربیت بدنی استان و رئیس اداره تربیت بدنی شهرستان ، متناسب با اهمیت موضوع مورد رسیدگی ، می توانند جلسات کمیته انضباطی را در حضور خود تشکیل دهند. در این صورت ریاست جلسه به عهده وی خواهد بود و حضور نماینده او در جلسه ، منتفی می شود.

تبصره ۲: تبصره های ۱ و ۳ بند ۲-۵ عیناً در مورد کمیته های  انضباطی هیئت استان و هیئت شهرستان نیز جاری است.

تبصره ۳ : هر یک از مراجع انضباطی می توانند متناسب با موضوع رسیدگی ، از سایر مسئولین و متخصصین برای حضور در جلسه و به منظور استفاده از نقطه نظرات آنها دعوت نماید. در این صورت شخص یا اشخاص مدعو ، حق رأی ندارند. همچنین مراجع انضباطی به منظور دست یابی به تصمیم عادلانه ، می تواند مطلعین و شهود را نیز احضار و اظهارات آنان را استماع  و در این راستا از تمامی دست اندر کاران  و مسئولین مربوطه تحقیق نماید. تمامی مربیان ، بازیکنان و دست اندرکاران ، مکلف به همکاری و ارائه اطلاعات خود در رابطه با موضوع مورد رسیدگی  می باشند و مستنکف متخلف محسوب و مطابق مقررات این آئین نامه با او برخورد می شود.

ماده ۶ : نحوه تشکیل جلسات وتصمیم گیری

متعاقب دریافت شکایت که از سوی  شخص  یا اشخاص شاکی و به صورت  مکتوب به دبیر کمیته انضباطی ارجاع  شده باشد، از سوی دبیر کمیته برای اعضاء و تمام کسانی که لازم است در جلسه حضور داشته باشند ، از جمله طرفین شکایت ، دعوت نامه ارسال و جلسه در زمان و مکانی  که در دعوتنامه ارسالی تعیین شده ، تشکیل می گردد.

تشکیـل جلسـات مراجـع انضباطی ، با حضور حداقل پنج عضو که  باید یکی از این اعضاء به ترتیب ، رئیس یا دبیر فدراسیون ، رئیس یا دبیرهیئت استان و رئیس یا دبیر هیئت شهرستان باشد  ، قانونی است و تصمیمات آن باید بر اساس اکثریت آراءِ حاضرین در جلسه اتخاذ گردد تا از وجاهت قانونی برخوردار باشد.

تبصره  : در مواردی که به دلیل غیبتِ فقط یک نفر از اعضاء ، تعداد حاضرین به شش نفر می رسد ، چنانچه اکثریت آراء محقق نشود ، رأی سه نفری که رئیس جلسه در بین آنهاست ، حاکم خواهد بود.

ماده ۷ : ارجاع شکایت از سوی سایر مراجع

رسیدگی به کلیه شکایات و گزارشهائی که در خصوص تخلفات مشمولین این آئین نامه ، از سوی مراجع  رسمی و مسئولین سازمان و ادرات تربیت بدنی ارسال شده باشد ، متناسب با حوزۀ فعالیت مراجع  انضباطی در مرجع مربوطه صورت می گیرد. همچنین  رئیس یا دبیر فدراسیون ، رئیس یا دبیرهیئت استان و رئیس یا دبیر هیئت شهرستان ، در حوزۀ فعالیتشان نیز می توانند هر گونه عملکرد یا اقدامی که از سوی اشخاص مشمول این آئین نامه را تخلف تشخیص دادند ، برای طرح  و رسیدگی در کمیته انضباطی به منشی کمیته ارجاع نمایند. در موارد مذکور در این ماده نیز منشی ، مکلف به دعوت اعضاء برای تشکیل جلسه و طرح شکایت  مورد نظر برای رسیدگی مطابق با مقررات این آئین نامه    می باشد.

ماده ۸ : مرجع رسیدگی به تخلفات مسئولین

رسیدگی به تخلفات مسئولین فدراسیون (به استثنای رئیس ، نائب رئیس و دبیر) و همچنین رسیدگی به تخلفات رؤسا ، نائبین رئیس و دبیر هیئت های استانها ، سرمربی و مربیان تیم ملی ، داوران بین المللی و اعضای وقت تیم ملی فقط در صلاحیت کمیته انضباطی فدراسیون می باشد و رسیدگی  به تخلفات رؤسا نائبین رئیس و دبیر هیئت های شهرستانها در صلاحیت کمیته انضباطی هیئت استان خواهد بود.

ماده ۹ : حضور متخلف در جلسه

رسیدگی به تخلفات و اعتراضات باید با حضور شخص متخلف یا مورد اعتراض و در مورد اختلافات با حضور طرفین اختلاف انجام شود ، مگر اینکه شخص متخلف یا مورد اعتراض ، علیرغم ابلاغ واقعی دعوت نامه و بدون عذر موجه در جلسه حضور نیابد.

بدیهی است این حضور فقط برای زمان استماع  دفاعیات متخلف و یا شخص مورد اعتراض ، می باشد و در غیر از این زمان ،کمیته می تواند دستور به خروج شخص از جلسه بدهد.

تشخیص موارد عذر موجه ، به عهده اعضاء کمیته می باشد و اگر در این مورد اختلاف نظر بود نظر اکثریت ، ملاک تصمیم گیری واقع می شود.

ضمناً متخلف یا طرفین اختلاف ، می توانند برای  حضور در جلسه  به جای خود، نماینده معرفی کنند. در این صورت ، حضور نماینده  همانند حضور اصیل است و از این بابت و در خصوص اظهارات و اقدامات نماینده به هیچ وجه حق اعتراضی برای اصیل باقی نمی ماند.

ماده ۱۰ : اتخاذ تصمیم

تصمیمات آرای کمیته انضباطی پس از تکمیل تحقیقات و اعلام ختم رسیدگی ، اتخاذ می گردد.کمیتۀ انضباطی باید تصمیم خود را به طور مکتوب و مشابه آراء مراجع قضائی صادر و علاوه بر ضبط و نگهداری در سوابق ، رسماً  به طرفین اختلاف نیز ابلاغ نماید.

ماده ۱۱ : رسیدگی مجدد

کمیته های انضباطی ، صلاحیت رسیدگی به تمامی تخلفات پیش بینی شده در این آئین نامه در حوزه تعریف شده به موجب ماده ۱۲ را دارند ، لیکن تصمیمات و آراء آنها فقط در مواردی که تنبیه آن ، تذکر کتبی ، تذکر شفاهی، توبیخ کتبی و جریمۀ مالی با مبلغ کمتر از ۳۰۰،۰۰۰ ریال باشد ، قطعی و غیر قابل اعتراض می باشند و در مورد سایر تصمیمات  در صورتی که تا بیست روز پس از ابلاغ  واقعی ، توسط کسانی که ذیربط تصمیم متخذه  هستند ، مورد اعتراض واقع نشود ، قطعی محسوب و به مورد اجرا گذارده می شود. اما چنانچه این تصمیمات در مدت بیست روز تعیین شده ، مورد اعتراض واقع شود ، مرجع صادر کننده باید موضوع را برای رسیدگی مجدد به همراه سوابق به مرجع انضباطی بالاتر ارجاع نماید.

مراتب اعتراض باید توسط  معترض ، رسماً و به طور مکتوب ، به منشی مرجع انضباطی صادر کننده تصمیم ، ارائه شود.

تبصره ۱ : در موارد اعتراض به تصمیمات متخذه از سوی هرمرجع انضباطی ، مرجع انضباطی بالاتر ، مرجع صالح به رسیدگی به اعتراض وارده محسوب می شود. در مورد تصمیمات متخذه از سوی کمیتۀ انضباطی فدراسیون ، مرجع رسیدگی مجدد ، شورای شورای استیناف فدراسیون خواهد بود.

تبصره ۲ : رأی و تصمیم متخذه در رسیدگی های مجدد قطعی است مگر در موردی که تصمیم کمیته های انضباطی شهرستان و استان منجر به یکی از تنبیهات مذکور در بندهای و، ز، ح ، ط، ی و ک ماده ۲۳ شود و متخلف به آن تصمیم و یا رأی مطابق مقررات این آئین نامه اعتراض نماید که در این صورت پس از رسیدگی مرجع بالاتر و اتخاذ تصمیم ، تصمیم جدید نیز قابل اعتراض است و در صورت اعتراض ، مرجع بالاتر ( به ترتیب کمیته انضباطی فدراسیون و شورای استیناف)  به آن رسیدگی فرجامی می نماید و رأی آنها در هر حال قطعی است.

مبحث سوم : حوزۀ فعالیت مراجع  انضباطی

ماده ۱۲: کمیته انضباطی فدراسیون

کمیته انضباطی فدراسیون صلاحیت رسیدگی به تخلفاتی را دارد که در حوزه فعالیت فدراسیون و خارج از حوزه فعالیت هیئت های استان و هیئت های شهرستان به وقوع پیوسته باشد. ضمن اینکه مرجع رسیدگی به اعتراضات وارده به تصمیمات هیئت استان نیز می باشد.

ضمناً چنانچه تخلفی در هر یک از حوزه های هیئت استان و شهرستان صورت پذیرد و به هر دلیلی رسیدگی نشود ، کمیته انضباطی فدراسیون می تواند از کمیته های ذیربط رسیدگی به آن تخلف را بخواهد و در صورت استنکاف ، علاوه بر اینکه خود به آن تخلف رسیدگی خواهد کرد ، شخص یا اشخاص مستنکف را متخلف محسوب و به تخلف آنان نیز برابر مقررات این آئین نامه ، رسیدگی     می نماید.

ماده ۱۳: کمیته انضباطی هیئت استان

کمیته انضباطی هیئت استان فقط صلاحیت رسیدگی به تخلفاتی را دارد که در حوزه فعالیت هیئت استان و خارج از حوزه فعالیت هیئت شهرستان به وقوع پیوسته باشد. علاوه بر اینکه مرجع رسیدگی به اعتراضات وارده به تصمیمات هیئت شهرستان نیز می باشد.

در مواردی که تخلف ، خارج از حوزه فعالیت هیئت استان صورت گرفته باشد اما به نحوی مربوط به کسانی است که با لحاظ تعریف ماده ۳ در شمول هیئت استان قرار می گیرند ، به شرطی که مراجع  ذیربط رسیدگی نکرده باشند ، کمیته انضباطی هیئت استان می تواند رسیدگی نمایند.

ماده ۱۴: کمیته انضباطی هیئت شهرستان

کمیته انضباطی هیئت شهرستان فقط صلاحیت رسیدگی به تخلفاتی را دارد که در حوزه فعالیت هیئت شهرستان مربوطه به وقوع پیوسته باشد. حکم قسمت دوم مادۀ ۱۳ در حوزۀ کمیته انضباطی شهرستان نیز جاری است.

مبحث چهارم : کمیته انضباطی- قضائی مسابقات

ماده ۱۵ : هدف

به منظور رسیدگی و اتخاذ تصمیم سریع و حل و فصل فی المجلس اختلافات ، اعتراضات و تخلفات ناشی از برگزاری مسابقات ، در هر مسابقه رسمی که در حوزه فعالیت فدراسیون برگزار می شود، کمیته ای به مسئولیت نماینده کمیته قضائی فدراسیون در محل برگزاری مسابقه ، مستقر و با لحاظ شرائط زیر به وظائف محوله خود می پردازد.

عین همین کمیته در مورد مسابقاتی که در حوزه فعالیت هیئت های استانها و شهرستانها برگزار      می گردد ، به مسئولیت رئیس یا نماینده کمیته قضائی هیئت استان یا هیئت شهرستان ، مستقر و انجام وظیفه می نماید.

تبصره  : نماینده کمیته قضائی باید علاوه بر تحصیلات حقوقی (حد اقل لیسانس حقوق) دارای کمربند مشکی ، دست کم دان ۳ برای فدراسیون ، دان ۲ برای هیئت استان و دان ۱ برای هیئت شهرستان باشد.

ماده ۱۶ : صلاحیت

کمیته قضائی انضباطی مسابقات ، فقط صلاحیت رسیدگی به هر نوع تخلف ، اعتراض و اختلافی که در محل برگزاری مسابقات به وقوع  بپیوندد را دارا می باشد.

ماده ۱۷ : روش رسیدگی ، تشکیل جلسه و اعضاء

۱-۱۷ روش رسیدگی به تخلفات ، اعتراضات و اختلافات به این صورت خواهد بود که به محض وقوع تخلف ، اعتراض و یا اختلاف و وصول شکایت ، جلسه ای  با حضور نماینده کمیته قضائی مستقر در محل مسابقات ، مسئول برگزاری مسابقات ، مسئول کمیته فنی مسابقات ، مسئول کمیته داوران در مسابقات و سرپرست زمین مسابقه ای که موضوع جلسه مربوط به آن زمین است ، برگزار  و بلافاصله ، تخلف ، اعتراض و یا اختلاف را رسیدگی و نماینده کمیته قضائی بر اساس اتفاق نظر اعضاءِ جلسه (اشخاص فوق الذکر) و در صورت اختلاف نظر بر اساس اکثریت آراء ، مبادرت به صدور رأی      می نماید.

۲-۱۷ شکایت یا اعتراض باید به طور مکتوب و حداکثر تا ده دقیقه پس از وقوع موضوع شکایت یا اعتراض به نماینده کمیته قضائی مستقر در محل مسابقه ، ارجاع گردد.

۳-۱۷ دعوت به  تشکیل جلسه در مواردی که با وقوع  تخلف و یا اختلاف ، شکایتی واصل نشده ،       می تواند از سوی هر یک از اعضاءِ کمیته نیز بعمل آید. در این صورت همانند موقع وصول شکایت که تشکیل جلسه از سوی نماینده کمیته قضائی درخواست می شود ، تمام اعضاء مکلف به حضور و اعلام نظر هستند.

۴-۱۷ در حین رسیدگی به تخلفات ، اعتراضات و یا اختلافات ، با نظر اعضاء و متناسب با موضوع ، هر کس دیگری که نظر او در جهت اتخاذ تصمیم مؤثر باشد را که به جلسه رسیدگی دعوت و در راستای حصول تصمیمی صحیح و عادلانه از نقطه نظرات مدعوین استفاده می شود.

ماده ۱۸ : حاکمیت مقررات فدراسیون جهانی

مسئولین کمیته فنی و کمیته داوران موظفند در اعلام نظر خود و در راستای تصمیمات کمیته ، مقررات فدراسیون جهانی تکواندو در خصوص برگزاری مسابقات را لحاظ و نماینده کمیته قضائی را در صدور رأی بر اساس مقررات مذکور ، مساعدت نمایند. بدیهی است در مواردی که تخلف ، اعتراض و یا اختلاف ، مربوط به  امور تخصصی برگزاری مسابقات مثل امر داوری باشد ، مقررات فدراسیون جهانی حاکم بر تصمیم گیری خواهد بود.

ماده ۱۹ : رسیدگی مجدد

تصمیمات متخذه از سوی کمیته قضائی- انضباطی به جز در مورد تصمیماتی که محکومیت آن  ،  تذکر کتبی ، تذکر شفاهی ، توبیخ کتبی و جریمۀ مالی با مبلغ کمتر از ۳۰۰،۰۰۰ ریال باشد ، قابل اعتراض می باشند. این اعتراض باید توسط معترض به طور رسمی و مکتوب و حداکثر ۷۲ ساعت پس از ابلاغ تصمیم کمیته انضباطی- قضائی صورت پذیرد.

مرجع رسیدگی مجدد به این نوع اعتراض ،  به ترتیب کمیته های انضباطی فدراسیون ، هیئت استان و هیئت شهرستان (به تبع مرجع صدور تصمیم ) خواهند بود.

ماده ۲۰ : تخلفات در مسابقات بین المللی

تخلفات در مسابقات بین المللی که در ایران برگزار می شود مطابق با قوانین ومقررات فدراسیون    بین المللی تکواندو رسیدگی می شود. اما در مورد بازیکنان ایرانی علاوه بر مقررات مزبور ، کمیته انضباطی فدراسیون نیز می تواند به تخلف رسیدگی نماید.

ماده ۲۱ : مقررات سایر مباحث

مقررات مندرج در مباحث دیگر این آئین نامه ، در مواردی که در مبحث پنجم (کمیته انضباطی -قضائی مسابقات) تصریح نشده اند ، جاری می باشند.

مبحث پنجم : تخلفات و تنبیهات

ماده ۲۲: مصادیق تخلف

عناوین تخلفاتی که ممکن است در عرصۀ فعالیتهای تکواندو ، صورت پذیرد و به موجب مقررات این آئین نامه مورد رسیدگی واقع شود ، به شرح زیر می باشند:

۱-۲۲ تخلفات عمومی

الف- هر گونه رفتار مغایر با اخلاق حسنه و نظم عمومی عرصه های مذکور

ب- گفتار اهانت آمیز

ج- فحاشی

د- عدم رعایت یا بی توجهی به قوانین و مقررات

ه- عدم اجرای دستورات مربوط به برگزاری فعالیتهای رسمی تکواندو که از سوی مسئولین مربوطه

صادر شده باشد

و- اظهار خلاف واقع در مصاحبه با رسانه ها و مطبوعات

۲-۲۲ تخلفات اختصاصی بازیکنان ، مربیان و کوچ ها

الف- اعمال و رفتار خلاف و استفاده از ضربات غیر مجاز خطرناک در حین مسابقه ، به نحوی

که تصمیم گیری در مورد آن خارج از حدود اختیارات قانونی داوران باشد

ب- اعتراض مکرر و بی مورد به نحوی که منجر به اختلال در روند برگزاری مسابقه شود

ج- ترک زمین بازی به عنوان اعتراض

د- تحریک تماشاچیان

۳-۲۲ تخلفات اختصاصی باشگاهها

الف- استفاده از بازیکنی که به هر دلیل مجاز به شرکت در آن مسابقه نباشد

ب – ارائۀ مدارک غیر واقعی یا مخدوش برای اعضاء یا مسئولین تیم

ج- تأخیر در انجام مسابقه و تأخیر در ارائۀ برگ ارنج

د- ترک مسابقه به صورت غیر مجاز

ه- خودداری از انجام مسابقه یا عدم حضور غیر موجه در مسابقه

و- عدم ارائۀ مدارک لازم جهت ثبت نام در لیگ

ز- به موقع پرداخت نکردن تعهدات مالی و یا جریمه های متعلقه

۴-۲۲ تخلفات اختصاصی داوران

الف- عدم حضور و تأخیر در حضور در محل برگزاری مسابقات

ب- خطاهای فاحش (عمدی یا سهوی) در داوری به نحوی که تصمیم گیری در مورد آن خارج

از حدود اختیارات قانونی کمیته داوران باشد

ج- تبانی با تیم ها

د- ارتکاب اعمال یا رفتاری که موجب بوجود آمدن جوّ بدبینی نسبت به مسئولین برگزاری و

داوران و سایر دست اندر کاران گردد

۵-۲۲ تخلفات اختصاصی کادر برگزاری

الف- تبانی با تیم ها

ب- عدم رعایت بی طرفی در انجام امور برگزاری

ج- بوجود آوردن جوّ روحی نامناسب علیه تیم ها

د-  به موقع کنترل و پیش بینی نکردن ملزومات و تجهیزات ضروری برگزاری مسابقات

ه-  انجام ندادن به موقع اقدامات و مکاتبات اداری لازم به نحوی که منجر به آسیب در روند

برگزاری گردد

۶-۲۲ تخلفات اختصاصی تماشا چیان و وابستگان به تیم ها (مسئولیتها و مجازات این بخش متوجه باشگاه و

مسئولین آن می باشد)

الف- رفتار اهانت آمیز و دادن شعارهای خلاف اخلاق حسنه و نظم عمومی

ب- ایجاد اغتشاش و بی نظمی

ج- ایجاد درگیری

د- آسیب رساندن به امکانات و تجهیزات و وسائل عمومی

۷-۲۲ تخلفات اختصاصی کمیته پزشکی مسابقات

الف – تأخیر یا عدم حضور در محل برگزاری مسابقات

ب- تهیه نکردن وسائل و امکانات پزشکی مورد نیاز

ج- ارائۀ سرویس نامناسب ، نا مطلوب و غیر منطبق با مقررات مربوطه

د-  ترک غیر مجاز محل برگزاری مسابقات

ه- تبانی با تیم ها یا ورزشکاران

و- اعلام به موقع محرومیت های پزشکی بازیکنان

تبصره ۱ : تخلفات  فوق الذکر به عنوان مصادیق تخلفات مطرح گردیدند و حصری نمی باشند. لذا  هر گونه عمل و رفتاری که منطبق با  عناوین مزبور نباشد اما مورد شکایت واقع شود ، مرجع انضباطی رسیدگی کننده به شکایت باید ابتدا در مورد تخلف بودن یا نبودن عمل یا رفتار ، بررسی و در صورت احراز تخلف بودن آن ، به شکایت واصله رسیدگی و در غیر این صورت ، شکایت را رد  می کنند.

تبصره ۲ : در صورتی که اعمال و رفتار مورد شکایت ، واجد جنبه کیفری  و از مصادیق جرم باشد ، مراجع  انضباطی می توانند ضمن اتخاذ تصمیم انضباطی ، شاکی را برای تعقیب کیفری ، به مراجع  قضائی نیز دلالت کنند.

ماده ۲۳: تنبیهات

تنبیهات زیر به ترتیب شدت و اولویت ، متناسب با نوع تخلف و به تشخیص مرجع انضباطی ، قابل اعمال هستند:

الف- تذکر شفاهی

ب- تذکر کتبی با درج در سوابق

ج- توبیخ کتبی با درج در سوابق

د- جریمه نقدی از ده هزار تا صد میلیون ریال

ه- محرومیت از شرکت و حضور در مسابقات یا سایر فعالیتهای رسمی تکواندو به طور موقت و

محدود

و- محرومیت از شرکت و حضور در مسابقات یا سایر فعالیتهای رسمی تکواندو به طور دائم

ز- به تعویق انداختن آزمون ارتقاء درجات ( کمربند ، مربیگری  و داوری ) از یک تا سه سال

ح- تنزیل درجه کمربند، درجه داوری و درجه مربیگری از یک تا دو درجه

ط- ابطال احکام داوری ، مربیگری و کمربند

ی- تعلیق موقت یا ابطال پروانه باشگاه

ک- اخراج از جامعه تکواندو

تبصره ۱: مرجع انضباطی بنا به تشخیص خود و در صورت لزوم می تواند ، هر یک از تنبیهات مذکور که مورد تصمیم واقع می شود را در جراید و مطبوعات ورزشی  ، غیر ورزشی ، محلی یا سراسری ، نیز اعلان  نماید.

تبصره ۲: وجوه مربوط به جریمه های نقدی ، به حساب درآمدهای فدراسیون ، هیئت استان و هیئت شهرستان ، به تبع مرجع تصمیم گیری واریز می گردد.

ماده ۲۴: سایر آئین نامه ها

از تاریخ تصویب این آئین نامه ، تمام آئین نامه های انضباطی موجود و آئین نامه ها یا دستور العمل هائی که به نحوی در مواردی به موضوعات انضباطی پرداخته اند در بخش انضباطی ،  فاقد اعتبار می باشند و هر آئین نامه یا دستورالعمل دیگری که در آتیه ممکن است از طریق سایر بخشهای فدراسیون تهیه شود ، در بخشهای انضباطی باید مبتنی بر این آئین نامه و یا به صورت ارجاع به این آئین نامه باشد و چنانچه مغایر و معارض باشد ، فاقد اعتبار خواهد بود.

با آرزوی موفقیت و سربلندی

امید نوید