ابهامات ۵۱۵ میلیاردی حقپخش مسابقات و سکوت وزارت ورزش!
ابهامات ۵۱۵ میلیاردی حقپخش مسابقات و سکوت وزارت ورزش!
در شرایطی که سازمان صداوسیما مدعی است تکلیف خود را نسبت به پرداخت حقپخش در سالهای ۹۹ و ۱۴۰۰ را به حساب خزانهداری واریز کرده است اما هیچگونه توضیحی تا کنون از سوی وزارت ورزش در مورد پرداخت سهم این وزارتخانه و نیز پرداخت مبالغ واریزی به فدراسیونهای ورزشی ارائه نشده است.
در سالهای ۱۳۹۹، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ وزارت ورزش و جوانان و سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران مکلف هستند درآمدهای تبلیغاتی ناشی از پخش مسابقات ورزشی که به ترتیب معادل ۵۰، ۱۵۰ و ۳۱۵ میلیارد تومان و در مجموع معادل ۵۱۵ میلیارد تومان است را به حساب خزانهداری واریز کنند؛ سهم وزارت ورزش در این رابطه طی سالهای مذکور ۱۵، ۴۵ و ۹۴.۵ میلیارد تومان و سهم سازمان صداوسیما نیز معادل ۳۵، ۱۰۵ و ۲۲۰.۵ میلیارد تومان است.
حال در این رابطه سازمان صداوسیما مدعی شده است سهم ۳۵ و ۱۰۵ میلیارد تومانی خود در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ را پرداخت کرده و در مورد سال جاری نیز اقدامات در حال انجام است.
نکته قابل تامل در این زمینه اما به وزارت ورزش و جوانان باز میگردد و مشخص نیست که این وزارتخانه چه مبلغی را طی سالهای ۹۹ و ۱۴۰۰ به حساب خزانهداری واریز کرده است و در مورد سال جاری نیز شرایط به چه منوال پیشرفته است!؟
جزییات حق پخش در سال ۹۹، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱
اولین بار، بر اساس قانون بودجه سال ۱۳۹۹ مشخص شد که به استناد بند (پ) ماده (۹۲) قانون برنامه ششم توسعه، وزارت ورزش و جوانان و سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران مکلف هستند درآمدهای تبلیغاتی ناشی از پخش مسابقات ورزشی را به ردیف درآمدی شماره ۱۴۰۱۸۴ نزد خزانهداری کل کشور واریز کنند. وجوه واریزی از محل ردیف ۴۹-۵۳۰۰۰۰ مندرج در جدول شماره (۹) این قانون به نسبت ۳۰ درصد در اختیار وزارت ورزش و جوانان (برای کمک به فدراسیونهای مربوطه) و ۷۰ درصد در اختیار سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران قرار میگیرد. در این قانون، همچنین درآمد حاصل از تبلیغات ناشی از پخش مسابقات ورزشی موضوع بند (پ) ماده ۹۲ قانون برنامه ششم توسعه در ردیف ملی ۵۰ میلیارد تومان در نظر گرفته شده که بر این اساس سهم سازمان صداوسیما ۳۵ و سهم وزارت ورزش ۱۵ میلیارد تومان تعیین شد.
همچنین بر اساس قانون بودجه سال ۱۴۰۰، درآمد حاصل از تبلیغات ناشی از پخش مسابقات ورزشی ۱۵۰ میلیارد تومان برآورد شد که باید به نسبت ۳۰ به ۷۰ بین وزارت ورزش و جوانان و سازمان صدا و سیما تقسیم میشد، بنابراین سهم وزارت ورزش و جوانان از سهم تبلیغات ناشی از پخش مسابقات ورزشی که ۱۵۰ میلیارد تومان برآورد شد معادل ۳۰ درصد بود که برابر ۴۵ میلیارد تومان می شد و مطابق قانون بودجه، در سال ۱۴۰۰ صداوسیما باید ۱۰۵ میلیارد تومان را به ورزش ایران پرداخت کند.
بر اساس لایحه بودجه سال ۱۴۰۱ درآمد حاصل از تبلیغات ناشی از پخش مسابقات ورزشی ۳۱۵ میلیارد تومان برآورد شد که باید به نسبت ۳۰ به ۷۰ بین وزارت ورزش و جوانان و سازمان صدا و سیما تقسیم شود و نسبت به عدد ۱۵۰ میلیارد تومانی در قانون بودجه ۱۴۰۰، رشد ۲.۱ برابری را نشان میدهد. در نهایت نیز نمایندگان مجلس، صداوسیما را به پرداخت حق پخش مسابقات ورزشی مکلف کردند.
بر اساس قانون بودجه درآمد حاصل از تبلیغات ناشی از پخش مسابقات ورزشی موضوع بند (پ) ماده ۹۲ قانون برنامه ششم توسعه در ردیف ملی ۳۱۵ میلیارد تومان در سال ۱۴۰۱ در نظر گرفته شده که با توجه به نسبت ۳۰ به ۷۰ درصدی وزارت ورزش و جوانان نسبت به سازمان صداوسیما سهم وزارت ورزش معادل ۹۴.۵ میلیارد تومان و سهم صداوسیما معادل ۲۲۰.۵ میلیارد تومان خواهد بود.
مصطفی محمدی، رییس مرکز طرح، برنامه و بودجه سازمان صدا و سیما در رابطه با آخرین وضعیت پرداخت درآمدهای تبلیغاتی ناشی از پخش مسابقات ورزشی به ردیف درآمدی شماره ۱۴۰۱۸۴ نزد خزانهداری کل کشور گفته است: در بودجه سال ۹۹ و ۱۴۰۰ بخشی به نام حق پخش داشتیم؛ در بودجه ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ عددی که توسط دولت و مجلس شورای اسلامی تکلیف شده بود به صورت کامل توسط سازمان صدا و سیما پرداخت شده است و در مورد سال ۱۴۰۱ نیز فعالیتها از سوی این سازمان در مورد حق پخش تلویزیونی دنبال خواهد شد.
به گزارش ایسنا، به عنوان یک نمونه از رشتههای ورزشی، فوتبال دنیا به عنوان پر درآمدترین رشته ورزشی نشان میدهد که ۶۵ تا ۷۵ درصد درآمد این رشته ورزشی از محل حق پخش تلویزیونی است و می توان ادعا کرد که علت بدهکاری تیمها و ناتوانی بخش خصوصی در اداره تیمهای ایرانی نبود درآمدی از محل درآمدهای تبلیغاتی ناشی از پخش مسابقات ورزشی است، آن هم در شرایطی که طبق اعلام مسئولان ورزش کشور، عربستان سعودی ۱۰۰ میلیون دلار، امارات ۱۵۰ میلیون دلار، کرهجنوبی ۴۶۰ میلیون دلار و انگلیس بیش از ۳ میلیارد پوند از محل حق پخش تلویزیونی درآمد داشتهاند.
در رابطه با درآمدهای تبلیغاتی ناشی از پخش مسابقات ورزشی باید بدانیم درآمدهای تبلیغاتی ناشی از پخش مسابقات ورزشی که باید به ردیف درآمدی شماره ۱۴۰۱۸۴ نزد خزانهداری کل کشور واریز شود صرفا متعلق به فوتبال نیست و شامل تمامی فدراسیونهای ورزشی میشود که درگیر پخش مسابقات ورزشی از تلویزیون هستند که در این بین میتوان به رشتههایی نظیر کشتی، بسکتبال، والیبال و…اشاره کرد؛ مبلغی که هر چند بسیار ناچیز تعیین شده اما در خصوص تعیین تکلیف همین مبلغ اندک نیز چالشهای بسیاری به وجود آمده و مشخص نیست به چه علت تا کنون به دست فدراسیونهای ورزشی جهت پرداخت به باشگاهها نرسیده است!
منبع: ایسنا ۱۴۰۱۰۵۲۲۱۵۶۸۲
موسسه حقوقی امیدنوید اولین مرجع رسیدگی به مسائل ورزشی در ایران
با مشاوره به ورزشکاران، مربیان و باشگاه ها از حقوق آنان دفاع می نماید
و شما را با اساتید برجسته و تخصصی حوزه حقوق ورزشی آگاه می نماید